Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče zelené lisované
- 1991 Yunnan Menghai archivní zelený puerh 100g
1991 Yunnan Menghai archivní zelený puerh 100g
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 1991 Yunnan Menghai archivní zelený puerh 100gSkladem 1 ks2 220 Kč1 930 Kč bez DPH
1991 Yunnan Menghai archival raw pu´er 100g
1991 Yunnan Menghai archivní zelený puerh 100g
Surovina: Yunnan Menghai high-quality sun dried raw tea
Sklizeň: 1991
Lisování: 1997, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Menghai
------ARCHIVNÍ, INVESTIČNÍ KUS------
1991, Archivní, plně vyzrálý zelený Puerh z Yunnanu. Surovina je pečlivě vybírána ze starých stromů, které rostou divoce po staletí, zejména na severních slunných stráních. Jsou vybírány stromy starší než 200 let. Stromy v této oblasti mají vysoký podíl mladých chlupatých lístků. Zelený až lehce granátový nálev, jiskrnný, výraznější ovocná chuť, kulatá, hruškové aroma, jemný kouřový nádech chuti, krásný a jasný dozvuk plný lesního ovoce. Výrazné tóny pražených oříšků s jemnou hořkostí. Vhodný k archivaci. Čím déle zraje, tím je lepší.....
Obsah: 100g
Původ: Čína
Doporučený způsob přípravy:
Voda: 90°C
Množství: 4g/dcl
Vícenálevový čaj - až 6x
ZELENÝ PUERH
Green Pu Erh čaj (ozn. Raw) dává středně tmavý, sytě jantarový nebo zeleno - žlutý nálev s vůní mechu a ovoce. Do jeho chuti se samozřejmě promítá jak jedinečný způsob výroby, tak příroda, v níž divoké čajovníky rostou. Proto v šálku ucítíte ovoce a elegantní zemité i svěže svíravé tóny.
Chuť Pu Erhu je závislá na způsobu přípravy, počtu nálevů, způsobu výroby, skladování a péči o čaj.
Původ čaje
Tajemství Pu Erhu spočívá ve stárnutí. Ze starých čajovníků čínských (Camellia sinensis) natrhají rolníci ručně šťavnaté zelené lístky a dopraví je na místo zpracování. Nechají je lehce zavadnout a pak takzvaně „zabijí zeleň“ (Kill Green). To znamená, že čaj nahřejí na velkých pánvích, čímž zastaví přirozenou oxidaci enzymů. Nato ho válcují a tvarují. Pokud je potřeba vyrobit klasický fermentovaný Pu Erh, nahrnou dělníci zelené listy na hromady. Ve vlhku a při vyšší teplotě začne čaj díky bakteriím a plísním kvasit a dozrávat.
V případě Green Pu Erh Tea - zeleného puerhu - se závěrečná fermentace nekoná. Zelené čajové listy byly slisovány do koláče (Cake Tea), kterému v Číně říkají Beeng Cha, nebo do cihel, hub, hnízd...atd. Zrání se pak uskutečnilo v teplém a vlhkém prostředí. Pomohlo rozvinout a zjemnit chutě čaje.
Historie Pu Erhu sahá až do dob dynastie Han. Někteří čínští císaři ho milovali, jiní zatracovali. Například první císař Ming výslovně zakázal lisování Pu Erhů, protože jím rolníci ztráceli příliš mnoho času. Povolen byl jen prodej sypaného čaje. Poslední čínský císař ho ale naopak označil za „člena královské rodiny“.
Kdo pochopí složitost a jemné nuance výroby Pu Erhů, dává si velký pozor na jejich uskladnění. Lze je uchovávat dlouho, ovšem zcela zásadní je dbát na to, aby zůstávaly v suchu a chladu. Pu Erh není dobré vystavovat teplotním výkyvům, ani skladovat v blízkosti různých pachů.
Zdroj: Wikipedia.org