- Štítky blogu
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
PUERH - představení
Co je Pu-erh čaj?
Pu-erh čaj, známý jako „černý čaj“ v daleké východní části světa, pochází z čínské provincie Yunnan a je pojmenován po tržním městě, ve kterém byl poprvé vyvinut. Čaj Pu-erh je dodatečně fermentován, což znamená, že čajové listy prochází procesem mikrobiální fermentace poté, co byly sušeny a válcovány, což způsobuje ztmavnutí listů a změnu chuti. Tento proces umožňuje čajům, aby se zlepšovaly nejen s věkem jako dobré víno, ale mnoho pu-erhů si dokáže uchovat svou čerstvost až padesát let! Čaje Pu-erh lze nalézt ve formě komprimovaných cihel nebo ve formě listových listů a mohou být vyrobeny ze zelených i černých čajových lístků.
Čaj Puerh se vyrábí z většího kmene listů Camellia sinensis zvaného Dayeh, což jsou staré stromy se zralými listy, o nichž se říká, že jsou mezi 500 a 1000 lety. Tyto stromy se obvykle pěstují v mírných oblastech a přestože je lze sklízet po celý rok, je vhodný čas na sklizeň v polovině jara. Profil vůně pu-erh může mít vliv na různé podmínky a faktory prostředí, což má za následek bohatý zážitek pro chuťové buňky tohoto pijeteho čaje, který může být hladký, ovocný, rašelinový, travnatý, pižmový, bylinný a zemitý.
Historie čaje Pu-erh
Čaj Pu-erh lze vystopovat zpět do provincie Yunnan během východní dynastie Han (25-220CE). Obchod s čajem Pu-erh začal v dynastii Tang, stal se slavným během dynastie Ming a byl popularizován v dynastii Qing.
Pu-erh byl přepravován mezky a koně v dlouhých karavanech podél zavedených tras, které se staly známými jako Tea Horse Roads. Obchodníci by vyměnili čaj na trzích Pu-erh County a pak najali karavany, aby čaj přenesli zpět do svých domovů.
Rostoucí poptávka po čaju, který by se mohl snadno transportovat a nezkazil na dlouhých cestách, přiměl dodavatele na šílenství, aby přišli s způsoby, jak tento čaj uchovat. Bylo zjištěno, že při fermentaci listů čaj nejen udržoval čerstvý, ale ve skutečnosti se zlepšoval s věkem. Lidé brzy zjistili, že pu-erh také pomohl s trávením, poskytoval jejich stravě další živiny, a protože to bylo tak dostupné, rychle se stalo populární domácí vybaveností. Čaj Pu-erh byl vysoce ceněný a stal se mocným nástrojem pro výměnu mezi cestujícími obchodníky.
Pu-erh čaj dnes
Dnes je pu-erh stále považován za vysoce ceněné zboží. I v moderní společnosti si dobře zachovaný pu-erh stále udržuje svou hodnotu a zůstává léčbou domácnosti.
V západní společnosti je popularita čaje pu-erh teprve nyní představována hlavní populaci pijáků čaje, propagovaná novým humbukem generovaným masmédii o jeho mnoha škodlivých účincích. Je jen otázkou času, než se krása a výhody pu-erh čaje stanou běžnými znalostmi domácnosti.
Pu-erh čajové typy a varianty
Existují dva různé způsoby, jak lze čaj pu-erh klasifikovat: syrový (sheng) a vařený / zralý (shou). Důvodem je množství zpracování, které nastane po vylití a uschnutí čajových listů.
Při surovém zpracování se listy uschnou a poté se hromadí do hromádek, podobně jako hromada kompostu, což umožňuje bakteriím fermentovat. Toto je nejdůležitější krok procesu, zvaný „Wo Dui“ (vlhká stopa). To je místo, kde se charakter čaje začíná rozvíjet. Listy se pak částečně vypálí, aby se zastavila enzymatická aktivita, lehce se válí a hnětí, pak se nechá uschnout v prostředí „suché skladování“ s dostatečnou vlhkostí, aby se čaj v průběhu času pomalu oxidoval. V tomto okamžiku je čaj okamžitě stlačen do koláčů nebo ponechán ve formě listů.
Vařená metoda zpracování byla vyvinuta čajovou továrnou Yunnan Kunming na začátku 70. let, aby se urychlil proces výroby. Při vaření se čajové lístky sbírají a uschnou, pak se smíchají s bakteriální kulturou vytvořenou pro replikaci bakterií, které by se vytvořily během přirozené fermentace. Pak je pu-erh ponechán plně oxidovat po dobu až 40 dnů v horkém a vlhkém prostředí, než vystřelí, čímž se vytvoří tmavá zemitá infuze.
Během této doby se také zrodil vývoj jiného typu pu-erh. Přišla metoda polovičně vařeného pu-erhu. Jedná se vlastně o směs syrových a vařených listů, které byly kouřeny a lisovány, což čaju dává krásnou smíšenou barvu světlých a tmavých listů.
Pu-erh čaj Tipy a příprava
Čaj Pu-erh je nejčastěji namočen buď do čajové konvice nebo do čajové konvice na gaiwanské čaji. Naplňte svůj výběr čajového lístku asi 1 čajovou lžičkou čajových listů na 8oz vody a „probuď se“ rychlým opláchnutím horkou vodou při asi 206 °. Okamžitě vypláchněte vodu a znovu strmý. Pu-erh je vařený gongfu styl, což znamená, že čajové listy jsou ponořeny do horké vody pouze na krátkou dobu, než je čaj nalit do jiné nádoby. Nejlepší Pu-erh čaje mohou být namočeny až 10-12 krát, než začnou ztrácet chuť. Čaj Pu-erh se nejlépe užívá, když se rozdrtí. To umožňuje vystavení vzduchu, který aktivuje různé příchutě a zároveň zajistí větší kontakt s vašimi chuťovými pohárky
Doporučení
Ať už jste novými čaji nebo jen hledáte něco jedinečného a dobrodružného, aby nasytili váš patro, máme nádherný výběr čajů a směsí, které můžete vyzkoušet. Zde jsou některé z našich oblíbených:
Obsah kofeinu
Post-fermentace stárnutím rozkládá hladiny kofeinu v pu-erh, což znamená, že obsah kofeinu přirozeně snižuje, čím je starší. To znamená, že velmi starý pu-erh může mít stopové množství kofeinu v době, kdy je spotřebován ve srovnání s mladším pu-erh. Jak již bylo řečeno, skutečný obsah kofeinu přítomný v šálku pu-erh čaje se liší podle toho, jak dlouho je čaj máčen. Čím delší je strmý čas, tím více kofeinu bude čaj obsahovat. Obsah kofeinu se sníží pokaždé, když se čaj znovu ponoří.