- Štítky blogu
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Příprava Puerhu
Příprava různých druhů čaje PUERH
Ze všech druhů čaje, které můžete najít na světě, patří Pu-erh mezi nejzáhadnější. Zatímco jiné druhy čaje jsou roztříděny podle úrovně oxidace, Pu-erh představuje kategorii plně oxidovaného čaje, fermentovaného a zrajícího podle času. Pu-erh, vysoce ceněný a vyráběný v oblasti Yunnan v jižní Číně, nabízí na rozdíl od jiných čajů hladkou a komplexní zemitou chuť s lákavě hlubokou barvou nálevu v šálku.
Pu-erh nabízí skutečně jedinečný čajový zážitek, dostupný ve zralých i syrových výběrech. Zralé Pu-erhy, také známé jako Shu Cha Pu-erh, zrající a časem fermentované. Nenajdete další čaj, který je tak temný a chuťově plný, komplexní a vydatný s hladkou elegancí.
RIPE KOLÁČ TMAVÝ
Zralé koláče Pu-erh naznačují, že listy stárly. Chcete-li připravit nálev ze zralých koláčů Pu-erh, uvolněte asi jednu čajovou lžičku čajových listů nožem na puerh či speciálním bodákem a postupujte podle pokynů níže.
Přiveďte čerstvou vodu k varu (100°C ).
Volitelné: Předehřejte svůj šálek vroucí vodou a poté vodu vylijte. Můžete to provést nalitím vody do konvice a poté nalitím vody z konvice do šálků.
Umístěte čaj do konvice a nalijte cca 500ml vody přímo na listy.
Nechte listy po dobu 5 minut louhovat
Po 5 minutách umístěte sítko na šálek a nalijte čaj tak, aby všechny listy zůstaly v sítku.
Kvalitní tmavý puerh je vícenálevový. Dobrá surovina zvládne i 5 nálevů. Každý další nálev je třeba snížit teplotu vody o cca 2°C a prodloužit dobu louhování o 5 až 10 vteřin.
Podávejte obsah konvice a užívejte si. Poznámka: Určitě nenechávejte listy nadále v konzumovaném nálevu.
RAW CAKES – Syrový čaj
Jemný a hladký, syrový Pu-erh by měl být při přípravě upraven jako zelený nebo bílý čaj, proto používejte vodu s nižší teplotou a kratší dobou louhování, abyste zabránili tomu, aby byl čaj hrubý a ostrý. Přiveďte čerstvou, filtrovanou vodu na asi 70°C, vložte 1 čajovou lžičku Pu-erh koláče nebo volných listů a louhujte po dobu 3 minut. Zlikvidujte listy a užívejte si.
PODLE GAIWANSKÉHO STYLU
Louhování ve stylu Gaiwan Gong Fu může být vynikajícím způsobem, jak prozkoumat chuť tohoto konkrétního typu čaje. Příprava volných listů nebo kousků koláčů Pu-erh v gaiwanském šálku vám umožní zažít chuť v různých fázích extrakčního procesu. Začněte oplachem, poté se z něj postupně stane tmavý a bohatý zážitek a sledujte, jak se čaj vyvíjí, dokud nedosáhne plné extrakce.
Přiveďte čerstvou filtrovanou vodu k varu na 100°C
Umístěte 1 rovnou polévkovou lžíci sypaného listu Pu-erh nebo kousek koláče Pu-erh přímo do svého gaiwanu.
Naplňte gaiwan horkou vodou, nechte listy smáčet déle cca 5 sekund a poté vodu vylijte. Toto první smáčení označujeme jako oplachování. Tím se odstraní nežádoucí menší částice listů a usnadní se další extrakce v pozdějších fázích.
Ještě jednou naplňte gaiwan vodou 100°C, nalitím přímo na listy. Počkejte přibližně 10–20 sekund a poté čaj nalijte přes sítko do skleněné nádoby. Poté nalijte čaj do šálků ze skleněné nádoby. Tím se zajistí, že každý zažije stejnou chuť každém nalití.
Pokračujte tolikrát, kolikrát budete chtít, a přidejte ke každému dalšímu přelití 5-10 sekund. Postupem času sledujte vývoj listu a prohloubení barvy nálevu. Nejdůležitější je věnovat pozornost měnící se chuti s každým nálevem. Jakmile síla čaje již není to, co očekáváte, proces ukončete, listy byly zcela extrahovány.