Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Sypaný Puerh
- 2003 Xinyi Tea Cream extract Pu´er
2003 Xinyi Tea Cream extract Pu´er

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2003 Xinyi Tea Cream extract Pu´erNení skladem8 990 Kč7 817 Kč bez DPH
2003 old Xinyi cream extract Pu´er
2003 Puerh Xinyi extrakt kostičky cca 1g/ks
Sklizeň: 2003
Extrakce: 2008
Lisování: 2009, dozrávání v lisu
Oblast, Zahrada: Yunan, Xinyi
2003, exklusivní specialitka související s tmavým puerhem excelentní kvality. Mladé čajové listy ze starých stromů projdou stejným procesem zpracování a následného zrání. Jako bonus je vyzrálá surovina za studena vyextraktována a slisována do malých kostiček/kuliček. Tyto jsou ručně zabaleny a uloženy opět do sklepů k procesu zrání. Výsledkem je tato čajová specialitka pro milovníky čajů Pu´er. Rudohnědý nálev zemité chuti typické pro tento druh "Puerhu". Chuť zemitá, kulatá s květinovým nádechem do smetanova. Vhodný k pití ihned.
Příprava: 1 kostičku vložíme do šálku nebo konvičky, přelijeme vařící vodou (cca 200ml -dle chuti) a necháme rozpustit. Rozpustnost až 98%. Případná sedlina není na závadu. Jedná se o čajové mikročásti z extrakce.
Surovina: Yunnan Xinyi Tea
Původ: Čína
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org