Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Mini Tuocha lisovaná
- 2003 Chen Xiang tmavý puerh Xiaotuo Golden Cake High Fragrance mini tuocha 8g
2003 Chen Xiang tmavý puerh Xiaotuo Golden Cake High Fragrance mini tuocha 8g

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2003 Chen Xiang tmavý puerh Xiaotuo Golden Cake High Fragrance mini tuocha 8gSkladem 856 ks12 Kč10 Kč bez DPH
2003 Chen Xiang Ripe Pu'er Xiaotuo Golden Cake High Fragrance mini tuocha 8g
2003 Chen Xiang tmavý puerh Xiaotuo Golden Cake High Fragrance mini tuocha 8g
Surovina: Yunnan Menghai large green tea sun dried leaf
Sklizeň: 2003
Lisování: 2008
Oblast, zahrada: Yunnan, Menghai, Chen Xiang
2003, exklusivní, plně vyzrálý a zajímavý tmavý puerh velmi vysoké kvality. Ručně lisovaný do tvaru malého koláčku o průměru cca 2,8cm a tloušťce cca 1cm. Přinášíme Vám s radostí tuto limitovanou edici k ochutnání. Tato šarže se již nebude opakovat. Tmavě rudohnědý až hnědý nálev typický pro tento vyzrálý Puerh, hedvábný a jemný. Chuť i vůně výrazná po lesním medu a rašelině, lahodná s podzvukem zemitosti a vzácných dřevin, kulatá s máslovými tóny. Vhodný k pití ihned.
Obsah: cca 8g/porce
Původ: Čína
Příprava: jednu porci (1ks čaje) zalít cca 500ml vroucí vody, nechat louhovat 8-10minut. Jinak dle chuti.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org