Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče zelené lisované
- 2004 Mengku Purple Bud zelený raw puerh koláč 30g
2004 Mengku Purple Bud zelený raw puerh koláč 30g

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2004 Mengku Purple Bud zelený raw puerh koláč 30gSkladem 19 ks175 Kč152 Kč bez DPH
2004 Mengku Purple Bud raw pu´er tea cake 30g
2004 Mengku Purple Bud Fialový pupen zelený puerh koláč 30g
Surovina: Mengku old tree purple bud tea
Sklizeň: březen 2004
Lisování: květen 2007
Oblast, zahrada: Yunnan, Menghai, Qaishang
----RARITNÍ KOLÁČ----
2004, středně silný, plně vyzrálý jarní zelený Puerh. Rarita, vyrobená pouze v počtu 1000ks. Surovina je pečlivě vybírána v oblasti Yunnan Menghai, v zahradě Qaishang, která leží v nadmořské výšce od 900m.n.m do 1400 m.n.m. s relativně konstantní teplotou 19°C jak ve dne, tak i v noci. Noční čas většinou tuto oblast zahalují vlhké a teplé mlhy, přes den prosvítá sluníčko, které stromy lehce prohřívá. Díky tomu se v surovině kumulují složky, které tvoří chuť a vůni. K výrazné chuti také přispívá specielní složení půdy, kde stromy rostou. Vysoký obsah železa, ale i dalších minerálů dělají tento koláč naprosto unikátním.
Zelený až granátový nálev, jiskrnný, výrazná kořeněná chuť jakoby zauzená, krásně kulatá, sladká, kouřový nádech, krásný a jasný dozvuk plný koření, tropického ovoce a vanilky. Výrazné tóny květin. Vhodný k archivaci. Čím déle zraje, tím je lepší. Doporučuji k archivaci, pro sběratele nebo k přípravě a pití v klidu domova, sám nebo s přáteli.
Obsah: 30g (lámaný vzorek čaje)
Původ: Čína
Doporučený způsob přípravy:
Voda: 90°C
Množství: 4g/dcl
Vícenálevový čaj - až 6x
ZELENÝ PUERH
Green Pu Erh čaj (ozn. Raw) dává středně tmavý, sytě jantarový nebo zeleno - žlutý nálev s vůní mechu a ovoce. Do jeho chuti se samozřejmě promítá jak jedinečný způsob výroby, tak příroda, v níž divoké čajovníky rostou. Proto v šálku ucítíte ovoce a elegantní zemité i svěže svíravé tóny.
Chuť Pu Erhu je závislá na způsobu přípravy, počtu nálevů, způsobu výroby, skladování a péči o čaj.
Původ čaje
Tajemství Pu Erhu spočívá ve stárnutí. Ze starých čajovníků čínských (Camellia sinensis) natrhají rolníci ručně šťavnaté zelené lístky a dopraví je na místo zpracování. Nechají je lehce zavadnout a pak takzvaně „zabijí zeleň“ (Kill Green). To znamená, že čaj nahřejí na velkých pánvích, čímž zastaví přirozenou oxidaci enzymů. Nato ho válcují a tvarují. Pokud je potřeba vyrobit klasický fermentovaný Pu Erh, nahrnou dělníci zelené listy na hromady. Ve vlhku a při vyšší teplotě začne čaj díky bakteriím a plísním kvasit a dozrávat.
V případě Green Pu Erh Tea - zeleného puerhu - se závěrečná fermentace nekoná. Zelené čajové listy byly slisovány do koláče (Cake Tea), kterému v Číně říkají Beeng Cha, nebo do cihel, hub, hnízd...atd. Zrání se pak uskutečnilo v teplém a vlhkém prostředí. Pomohlo rozvinout a zjemnit chutě čaje.
Historie Pu Erhu sahá až do dob dynastie Han. Někteří čínští císaři ho milovali, jiní zatracovali. Například první císař Ming výslovně zakázal lisování Pu Erhů, protože jím rolníci ztráceli příliš mnoho času. Povolen byl jen prodej sypaného čaje. Poslední čínský císař ho ale naopak označil za „člena královské rodiny“.
Kdo pochopí složitost a jemné nuance výroby Pu Erhů, dává si velký pozor na jejich uskladnění. Lze je uchovávat dlouho, ovšem zcela zásadní je dbát na to, aby zůstávaly v suchu a chladu. Pu Erh není dobré vystavovat teplotním výkyvům, ani skladovat v blízkosti různých pachů.
Zdroj: Wikipedia.org