Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče zelené lisované
- 2006 Yunnan Bishung Banna Raw Pu'er 30g
2006 Yunnan Bishung Banna Raw Pu'er 30g

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2006 Yunnan Bishung Banna Raw Pu'er 30gdo vyprodání zásob 9 ks180 Kč157 Kč bez DPH
2006 Yunnan Bishung Banna Puwen Raw Pu'er 30g
2006 Yunnan Bishung koláč zelený 30g
LIMITOVANÁ EDICE
Surovina: Yunnan Bishung tea leaf
Sklizeň: 2006
Lisování: 2008, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Bishung
LIMITOVANÁ EDICE
2006. Exklusivní, plně vyzrálý zelený Puerh. Pro tento koláč byly použity špičky čajových lístků společně s celými, mladými listy. Zlatavý až granátový nálev, jiskrnný, výrazná chuť, čerstvé trávové aroma, výrazný kouřový nádech chuti, krásný a jasný dozvuk. Květinové, velmi dlouhé a výrazné tóny, lehký pražený vlašský oříšek, lehce do karamelova. Velmi vhodný k archivaci.
Obsah: 30g (lámaný vzorek čaje)
Původ: Čína
Doporučený způsob přípravy:
Voda: 90°C
Množství: 4g/dcl
Vícenálevový čaj - až 6x
ZELENÝ PUERH
Green Pu Erh čaj (ozn. Raw) dává středně tmavý, sytě jantarový nebo zeleno - žlutý nálev s vůní mechu a ovoce. Do jeho chuti se samozřejmě promítá jak jedinečný způsob výroby, tak příroda, v níž divoké čajovníky rostou. Proto v šálku ucítíte ovoce a elegantní zemité i svěže svíravé tóny.
Chuť Pu Erhu je závislá na způsobu přípravy, počtu nálevů, způsobu výroby, skladování a péči o čaj.
Původ čaje
Tajemství Pu Erhu spočívá ve stárnutí. Ze starých čajovníků čínských (Camellia sinensis) natrhají rolníci ručně šťavnaté zelené lístky a dopraví je na místo zpracování. Nechají je lehce zavadnout a pak takzvaně „zabijí zeleň“ (Kill Green). To znamená, že čaj nahřejí na velkých pánvích, čímž zastaví přirozenou oxidaci enzymů. Nato ho válcují a tvarují. Pokud je potřeba vyrobit klasický fermentovaný Pu Erh, nahrnou dělníci zelené listy na hromady. Ve vlhku a při vyšší teplotě začne čaj díky bakteriím a plísním kvasit a dozrávat.
V případě Green Pu Erh Tea - zeleného puerhu - se závěrečná fermentace nekoná. Zelené čajové listy byly slisovány do koláče (Cake Tea), kterému v Číně říkají Beeng Cha, nebo do cihel, hub, hnízd...atd. Zrání se pak uskutečnilo v teplém a vlhkém prostředí. Pomohlo rozvinout a zjemnit chutě čaje.
Historie Pu Erhu sahá až do dob dynastie Han. Někteří čínští císaři ho milovali, jiní zatracovali. Například první císař Ming výslovně zakázal lisování Pu Erhů, protože jím rolníci ztráceli příliš mnoho času. Povolen byl jen prodej sypaného čaje. Poslední čínský císař ho ale naopak označil za „člena královské rodiny“.
Kdo pochopí složitost a jemné nuance výroby Pu Erhů, dává si velký pozor na jejich uskladnění. Lze je uchovávat dlouho, ovšem zcela zásadní je dbát na to, aby zůstávaly v suchu a chladu. Pu Erh není dobré vystavovat teplotním výkyvům, ani skladovat v blízkosti různých pachů.