Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Cihly lisované
- 2008 Chenxiang Big Leaf Bamboo brick (1000g)
2008 Chenxiang Big Leaf Bamboo brick (1000g)

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2008 Chenxiang Big Leaf Bamboo brick (1000g)Skladem 7 ks1 290 Kč1 122 Kč bez DPH
2008 Old Cooked Tea Ancient Tree Chenxiang Big Leaf Bamboo Leaf Tea Brick 1000g Agarwood Bamboo Old Tea Brick
2008 Cihla černý puerh, extrémně vyzrálá, archivní 1000g
Surovina: Yunnan Chenxiang mountain large green tea leaf
Sklizeň: 2008
Lisování: 2010, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Yihao
Rozměry cihly: cca 23.5cm*13.5cm*4cm
2008 tmavý vynikající puerh exklusivní kvality lisovaný do tvaru cihly. Tmavě rudohnědý nálev zemité chuti typické pro tuto oblast a zahradu, Puerh s neobvykle silným květinovým nádechem, nezaměnitelný. Nálev čistý, jiskrnný. Vhodný k pití hned. Archivní záležitost.
Obsah: 1000g
Původ: Čína
Specifikace čajové cihly:
Extrémně vysoká čistota, pevnost, tmavě červená a jasná barva nálevu, jemná chuť, plná a sladká s květinovým nádechem i dozvukem, hladký zemitý čaj.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org