Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Speciality
- 2009 Hunan Anhua Shiliang Huajuan Pillar kmen tmavý 30g
2009 Hunan Anhua Shiliang Huajuan Pillar kmen tmavý 30g
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2009 Hunan Anhua Shiliang Huajuan Pillar kmen tmavý 30gSkladem 56 ks60 Kč52 Kč bez DPH
2009 Hunan Anhua Shiliang Huajuan Pillar dark tea 30g
2009 Hunan Anhua Shiliang Huajuan Pillar velký kmen tmavý 30g
Sklizeň: 2009
Lisování: 2012
Oblast, Zahrada: Hunan, Huajuan
Produktové jméno: Hunan Anhua Shiliang pillar tea
2009, unikátní produkt. Tento čaj se vyrábí tak, že se nalisuje do tvaru velkého kmene a zabalí do palmových a bambusových listů. Tento produkt je v původním tvaru jako velký kmen stromu. Následně je po částečném zrání nařezán na cca 600g koláče a zabalen. Takto se odebere opět k zrání, které pokračuje v známé oblasti Kunming. Lístky v produktu jsou různě velké, místy i velmi drobné, s malým podílem drobných klacíků. Uvnitř nalisovaného kmene voní po citrusech a tropickém ovoci. Vůně venkovních lístků se podobá slámě a senu, někdy čerstvě pokosené trávě. Nálev je lehce zakalený, ale s dobrou a jasnou jiskrou. Chuť je výrazná, lehce natrpklá, nahořklá, ale velmi lahodná s nádechem vanilky a koření.
List je naočkován zlatou plísní Ťin Chua (Jin Hua), která se v průběhu skladování a zrání rozroste.
Historie tohoto čaje a jeho výroby:
Paj Liang Čcha se též nazývá čaj Chua Ťüan (Hua Juan Tea). Lisuje se do několika velikostí od 0,3 kg až po 36 kg.
Válcovitý lisovaný čaj – Paj Liang Čcha (Bai Liang Cha) objevil v roce 1820 obchodník ze Ša-an-si. V letech 1862–74 podle něj společnost San-che-kung (Sanhegong Teahouse) vytvořila čaj An-chua Čchien Liang Čcha (Anhua Qian Liang Cha). Technika jeho výroby se v oblasti An-chua stala „národním kulturním dědictvím“.
Aby byl tento druh čaje dobrý, je třeba kvalitní materiál, nejlepší um a speciální technologie. Zpracovává se ručně a v přírodních podmínkách. Čím starší bude, tím lepší nálev z něj získáte.
Obsah: 30g
Původ: Čína
Pchu-er, pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org