Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče černé lisované
- 2010 Bulangshan Menghai Gongyang Palace ripe puer cake 357g
2010 Bulangshan Menghai Gongyang Palace ripe puer cake 357g
- Novinka

- Novinka
- Novinka
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2010 Bulangshan Menghai Gongyang Palace ripe puer cake 357gSkladem 12 ks635 Kč552 Kč bez DPH
2010 Bulangshan Menghai Gongyang Palace ripe puer cake 357g
2010 Bulangshan Menghai Gongyang Palace puerh černý koláč 357g
Surovina: Menghai Bulangshan palace Pu'er tea
Sklizeň: 2010
Lisování: 27 Květen 2019, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Bulangshan
--LIMITOVANÁ EDICE--
2010, exklusivní, plně vyzrálý tmavý puerh z Yunnanu, který se pyšní úžasnou chutí i vůní. Surovina je sbírána v nadmořských výškách nad 1000 m.n.m. ze starých stromů. Tímto surovina získává unikátní chutě a vůně, v tomto případě zejména unikátní ovocný dozvuk. Tmavě rudohnědý až hnědo - černý nálev s vyzrálou, velmi plnou zemitou chutí s dozvukem po tropickém ovoci. Lehce nahořklý, natrpklý a pocitově nasládlý. Vhodný k pití ihned. Doporučuji archivovat, ale samozřejmě i pít...
Obsah: 357g
Původ: Čína
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org