Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Sypaný Puerh
- 2011 Yunnan Chatuo Tea Menghai staré čajové hlavy
2011 Yunnan Chatuo Tea Menghai staré čajové hlavy

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2011 Yunnan Chatuo Tea Menghai staré čajové hlavySkladem 800 ks29 Kč25 Kč bez DPH
2011 Yunnan Chatuo Tea Menghai Small Tea Head
2011 Yunnan Chatuo Tea Menghai staré čajové hlavy
Sklizeň: 2011
Surovina: Yunnan Menghai Laochatou tea leaves
Stará čajová hlava, nazývaná také přírodní loquat, používá relativně jemné pupeny a listy zeleného čaje sušeného sluncem. Základní materiál je z 200 letých stromů. Tato surovina je menší velikosti. Vzhledem k vysoké citlivosti a vysokému obsahu pektinu se některé tipsové části a mladé listy přirozeně stočí - spečou během procesu zrání klasického puerhu. Chuť a vůně jsou perfektní, takže je každý velmi doporučuje. Z jedné tuny vyrobeného čaje Puerh vznikne pouze cca 9kg těchto čajových hlav. Nálev je zakalený, rudý až hnědý. Chuť je unikátní, silně zemitá, sladká, ale na druhou stranu jemná, kulatá. Dozvuk je jasný, plný květin a tropických dřev.
Původ: Čína
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org