Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče černé lisované
- 2014 Koláč Xinyi No.6 Xinhui Mandarin Pucha Tea (357g)
2014 Koláč Xinyi No.6 Xinhui Mandarin Pucha Tea (357g)
- Novinka

- Novinka
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2014 Koláč Xinyi No.6 Xinhui Mandarin Pucha Tea (357g)Skladem 5 ks1 230 Kč1 070 Kč bez DPH
2014 Xinyi No. Xinhui Mandarin Pucha Tea Cooked Tea 357g Private Innovation Jupu Tea Chenpi Pu'er Tea 357g
2014 vyzrálý Puer koláč Xinhui Mandarin Pucha Tea 357g
Sklizeň 2014
Lisování 2016, přidání pomerančové kůry
Surovina: Yunnan Menghai large green tea leaf +Xinhui orange peel
Oblast, Zahrada: Yunnan, Xinhui
Rok 2014 vynikající, velmi silný tmavý Puerh. Tmavě rudý, spíše hnědý nálev, výrazná chuť, velmi výrazné zemité aroma, archivní záležitost. DOzrávání v lisu společně s pomerančovou kůrou Xinhui dodává razantnost, hořkost a aroma. Stále zraje. Vhodný k archivaci. Po otevření je cítit síla čaje Puerh, vyzrálost a zemitost.
Obsah: 357g
Původ: Čína
Charakteristika tohoto koláče:
Fermentovány jsou pečlivě vybrané čajové listy, sklízeny a fermentovány ve vysoké nadmořské výšce bez znečištění, v divoké přírodě. Vysoce kvalitní propařený čaj se sladkým nádechem a plností. Po otevření pozorujte vnitřek a vnější stranu, linie jsou čisté, vůně výrazná s tóny ovoce, oříšků a medu. Přidání kůry z pomerančů z oblasti Xinhui dodává nálevu exotičnost a hořkost.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org