Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Dárková balení
- 2014 Yunnan Rýžový puerh sáček á 5g (500g)
2014 Yunnan Rýžový puerh sáček á 5g (500g)
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2014 Yunnan Rýžový puerh sáček á 5g (500g)Skladem 11 ks470 Kč409 Kč bez DPH
2014 Yunnan Rice puerh bag á 5g (500g)
2014 Yunnan Rýžový puerh sáček á 5g (500g)
Surovina: Yunnan Menghai large green tea leaf
Sklizeň: 2013
Lisování: 2014, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Menghai
2013 - Čaj s vůní lepkavé rýže. Často se objevuje v kuchyni Yunnan a je velmi populární. Tento druh čaje xiaotuo s vůní lepkavé rýže je vyroben z čaje Pu'er třídy 3 a listů s vůní lepkavé rýže. Má elegantní linie, vysokou vůni a jemnou chuť. Dá se to popsat jako zlatý hřeb této sorty čajů. Nejen, že zachovává vůni čaje Pu'er, ale také kombinuje chuť lepkavé rýže s rýžovým olejem. Lisovaný do tvaru malých mini tuocha po cca 5g. Tmavě rudohnědý až hnědý nálev zemité chuti typické pro tento Puerh. Vhodný k pití hned.
Obsah: 500g/balení
Původ: Čína
Příprava: jednu porci (1ks čaje) zalít 200 až 400ml vroucí vody, nechat louhovat 8-10minut.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org