Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče černé lisované
- 2015 Xinyi's 12th Anniversary Cake (357g)
2015 Xinyi's 12th Anniversary Cake (357g)
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2015 Xinyi's 12th Anniversary Cake (357g)do vyprodání zásob 1 ks1 990 Kč1 730 Kč bez DPH
2015 Xinyi's 12th Anniversary Cake Baking Tea Born to Give Back to the Mission Pu'er Tea Boiled Tea 357g
2015 vyzrálý Puer koláč Xinyi's 12th Anniversary 357g
------LIMITOVANÁ EDICE------
Sklizeň 2015
Lisování 2017
Surovina: Yunnan Menghai large green tea leaf
Oblast, Zahrada: Yunnan, Xinyi
Rok 2015 vynikající výroční čaj. Byla mu věnována specielní péče, velmi silný tmavý Puerh. Tmavě rudý, spíše hnědý nálev, výrazná chuť, velmi výrazné zemité aroma, archivní záležitost. Stále zraje. Vhodný k archivaci. Po otevření je cítit síla čaje Puerh, vyzrálost a zemitost.
Obsah: 357g
Původ: Čína
Charakteristika tohoto koláče:
Fermentovány jsou pečlivě vybrané čajové listy, sklízeny a fermentovány ve vysoké nadmořské výšce bez znečištění, v divoké přírodě. Vysoce kvalitní propařený čaj se sladkým nádechem a plností. Po otevření pozorujte vnitřek a vnější stranu, linie jsou čisté, vůně výrazná s tóny ovoce, oříšků a medu.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org