Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče zelené lisované
- 2020 Old Ban Zhang Peacock Yunnan Qizi Cake zelený puerh koláč 357g
2020 Old Ban Zhang Peacock Yunnan Qizi Cake zelený puerh koláč 357g
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2020 Old Ban Zhang Peacock Yunnan Qizi Cake zelený puerh koláč 357gSkladem 4 ks890 Kč774 Kč bez DPH
2020 Old Ban Zhang Peacock Yunnan Qizi Cake raw pu´er 357g
2020 Old Ban Zhang Peacock Yunnan Qizi Cake zelený puerh koláč 357g
Surovina: Yunnan sun dried tea leaves king quality
Sklizeň: jaro 2020
Lisování: 29 duben 2020
Oblast, zahrada: Yunnan, Banzhang Tea Area, Brown Mountain
2020, krásně vyzrálý zelený Puerh známý svým obrázkem páva. Surovina je pečlivě vybírána ze starých stromů v oblasti horského masivu Brown mountains. Oblast, kde je sbírána surovina pro tento koláč se nachází v nadmořské výšce cca 1300 m.n.m. a je zapsána jako oblast ekologická. Zelený až lehce granátový nálev, jiskrnný, výraznější ovocná chuť lehce do pražených oříšků, kulatá, nasládlá, jemný kouřový nádech, krásný a jasný dozvuk plný koření, zejména vanilky. Výrazné tóny květin s jemnou nuancí smetany a másla. Vhodný k archivaci. Čím déle zraje, tím je lepší. Doporučuji k archivaci, pro sběratele nebo k přípravě a pití v klidu domova, sám nebo s přáteli.
Obsah: 357g
Původ: Čína
Doporučený způsob přípravy:
Voda: 90°C
Množství: 4g/dcl
Vícenálevový čaj - až 6x
ZELENÝ PUERH
Green Pu Erh čaj (ozn. Raw) dává středně tmavý, sytě jantarový nebo zeleno - žlutý nálev s vůní mechu a ovoce. Do jeho chuti se samozřejmě promítá jak jedinečný způsob výroby, tak příroda, v níž divoké čajovníky rostou. Proto v šálku ucítíte ovoce a elegantní zemité i svěže svíravé tóny.
Chuť Pu Erhu je závislá na způsobu přípravy, počtu nálevů, způsobu výroby, skladování a péči o čaj.
Původ čaje
Tajemství Pu Erhu spočívá ve stárnutí. Ze starých čajovníků čínských (Camellia sinensis) natrhají rolníci ručně šťavnaté zelené lístky a dopraví je na místo zpracování. Nechají je lehce zavadnout a pak takzvaně „zabijí zeleň“ (Kill Green). To znamená, že čaj nahřejí na velkých pánvích, čímž zastaví přirozenou oxidaci enzymů. Nato ho válcují a tvarují. Pokud je potřeba vyrobit klasický fermentovaný Pu Erh, nahrnou dělníci zelené listy na hromady. Ve vlhku a při vyšší teplotě začne čaj díky bakteriím a plísním kvasit a dozrávat.
V případě Green Pu Erh Tea - zeleného puerhu - se závěrečná fermentace nekoná. Zelené čajové listy byly slisovány do koláče (Cake Tea), kterému v Číně říkají Beeng Cha, nebo do cihel, hub, hnízd...atd. Zrání se pak uskutečnilo v teplém a vlhkém prostředí. Pomohlo rozvinout a zjemnit chutě čaje.
Historie Pu Erhu sahá až do dob dynastie Han. Někteří čínští císaři ho milovali, jiní zatracovali. Například první císař Ming výslovně zakázal lisování Pu Erhů, protože jím rolníci ztráceli příliš mnoho času. Povolen byl jen prodej sypaného čaje. Poslední čínský císař ho ale naopak označil za „člena královské rodiny“.
Kdo pochopí složitost a jemné nuance výroby Pu Erhů, dává si velký pozor na jejich uskladnění. Lze je uchovávat dlouho, ovšem zcela zásadní je dbát na to, aby zůstávaly v suchu a chladu. Pu Erh není dobré vystavovat teplotním výkyvům, ani skladovat v blízkosti různých pachů.
Zdroj: Wikipedia.org