Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Cihly lisované
- 2009 Muzhi aged tea brick (cooked tea) 250g
2009 Muzhi aged tea brick (cooked tea) 250g
- Novinka

- Novinka
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2009 Muzhi aged tea brick (cooked tea) 250gOčekáváme začátkem února 2023335 Kč291 Kč bez DPH
2009 Muzhi aged tea brick (cooked tea) 250g
2009 Muzhi starý čaj puerh cihla 250g
Surovina: Muzhi arbor big leaf tea, cold nothern side
Sklizeň: 2009
Lisování: 2011, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Muzhi
2009, vysoce kvalitní puerh lisovaný do tvaru cihly. Jako surovina jsou užity vysoce propařené listy starých stromů. Tmavě rudohnědý až hnědý, zemitý nálev typický pro tento Puerh s neobvykle silným medovým nádechem. Cihla je vyráběná ručně z čajových listů, sbíraných na jižních stráních. Při výrobě jsou dodrženy původní postupy výroby tohoto nápoje. Nálev čistý, jiskrnný, hutný až velmi hutný. Chuť je silná, jasná s dlouhým dozvukem jehličí a medu se sklonem k medu lesnímu. Vhodný k pití hned. Archivní záležitost.
Obsah: 250g
Původ: Čína
Specifikace čajové cihly:
Extrémně vysoká čistota, pevnost, tmavě červená až hnědá a jasná barva nálevu, silnější chuť, plná a velmi sladká, hladký čaj.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org