Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče černé lisované
- 2003 Red Army Era Pu'er Products designated by the conference tmavý puerh koláč 357g
2003 Red Army Era Pu'er Products designated by the conference tmavý puerh koláč 357g
- Novinka

- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2003 Red Army Era Pu'er Products designated by the conference tmavý puerh koláč 357gNení skladem5 555 Kč4 830 Kč bez DPH
2003 Red Army Era Pu'er Products designated by the conference Ripe Pu´er cake 357g
2003 Red Army Era Pu'er Products designated by the conference tmavý puerh koláč 357g
Surovina: Yunnan Menghai Golden leaf green tea sun dried
Sklizeň: 2003
Lisování: 2003, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Menghai
-----LIMITOVANÁ EDICE------
2003, Unikátní, vyzrálý puerh excelentní kvality lisovaný do koláče. Raritní a vzácný sběratelský koláč. Byl vyroben v roce 2003 na počest čínské armády, zadavatelem byla vláda ČLR. Vyrobeno pouze omezené množství, z něhož se dodnes uchovalo jen pár kousků. Surovina na výrobu tohoto koláče byla sbírána v nadmořských výškách nad 1500m.n.m. Tmavě rudý až hnědý nálev s plně vyzrálou, typickou hladkou chutí másla. Výtečná chuť, která ohromí, typická pro čaje z Yunnanu. Tento kousek zrál po celou dobu ve sklepích v Kunmingu při stabilní vlhkosti a stálé teplotě. Na špičce jazyka cítíme orchideje, rašelinu a vanilku. Lehce nasládlý až sladký, hutný a zemitý. Vhodný k pití ihned. Vřele doporučuji archivovat, avšak i konzumace je skvělá volba, proč také ne? Čajový obřad s tímto kouskem nezapomene žádný Váš ctěný a vážený host.
Obsah: 357g
Původ: Čína
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org