Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Cihly lisované
- 2006 Orange peel Puerh tmavý collection tea cihla 250g
2006 Orange peel Puerh tmavý collection tea cihla 250g
- Novinka

- Novinka
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2006 Orange peel Puerh tmavý collection tea cihla 250gSkladem 3 ks1 850 Kč1 609 Kč bez DPH
2006 Orange peel Pu´er ripe collection tea brick 250g
2006 Orange peel Puerh tmavý collection tea cihla 250g
Surovina: selected Yunnan large leaves sun dried green, wild bitter orange peel
Sklizeň: 2006
Lisování: 2016, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Menghai
2006, Skvěle vyzrálá, exklusivní, archivní cihla tmavého puerhu. Výběr z čajových listů z Yunnanu a kůry z divokých hořkých pomerančů. Tmavě rudohnědý až hnědý nálev zemité chuti typické pro tento Puerh s neobvykle silným citrusovým nádechem s máslovým dozvukem. Chuť může být lehce hořká, což ale po chvíli zmizí. Cihla je vyráběná ručně z čajových listů, sbíraných na mlžných stráních vysoko v horách ze starých stromů. Divoké pomeranče jsou sbírány plně vyzrálé, voňavé. Při výrobě jsou dodrženy původní postupy výroby tohoto nápoje. Nálev čistý, jiskrnný, hutný. Chuť je silná, jasná, kulatá se silnými tóny hořkého pomeranče a jehličí, které se snoubí s orchidejemi. Na špičce jazyka působí sladce a jemně, lehce hořce. Ideální na relaxaci u čajového obřadu nebo v houpacím křesle. Vhodný k pití ihned. Archivní a raritní záležitost.
Obsah: 250g
Původ: Čína
Specifikace čajové cihly:
Extrémně vysoká čistota, pevnost, tmavě červená až hnědá a jasná barva nálevu, jemná chuť, plná a velmi sladká chuť, hladký čaj. Výrazně oříškový.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org