Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Koláče černé lisované
- 2013 LaobanZhang Xiaobing Tmavý Puer tea koláč 100g
2013 LaobanZhang Xiaobing Tmavý Puer tea koláč 100g
- Novinka

- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2013 LaobanZhang Xiaobing Tmavý Puer tea koláč 100gSkladem 26 ks295 Kč257 Kč bez DPH
2013 LaobanZhang Xiaobing Ripe Puer tea cake 100g
2013 LaobanZhang Xiaobing Tmavý Puer tea koláč 100g
Surovina: LaobanZhang Xiaobing Tea Area of Brown Mountain sun dried tea
Sklizeň: jaro 2013
Lisování: červen 2016, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Laobangzhan Xiaobing
2013, Exklusivní puerh velmi vysoké kvality lisovaný do koláčku, tmavý puerh z Yunnanu, z oblasti Menghai, zahrady Xiaobing. Tmavě rudohnědý až hnědý nálev s vyzrálou, plnou smetanovou chutí s dozvukem lesního medu. Nádherná jemná chuť. Na špičce jazyka cítíme směs citrusových a tropických plodů. Lehce nahořklý, natrpklý, zemitý. Vhodný k pití ihned. Vřele doporučuji archivovat, avšak i konzumace je skvělá volba..... Čajový obřad s tímto čajem nezapomene žádný Váš ctěný host.
Obsah: 100g
Původ: Čína
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org