Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Cihly lisované
- 2017 Fulu Shouxi xizhuan ripe puerh brick 250g
2017 Fulu Shouxi xizhuan ripe puerh brick 250g
- Novinka

- Novinka
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 2017 Fulu Shouxi xizhuan ripe puerh brick 250gSkladem 14 ks355 Kč309 Kč bez DPH
2017 Fulu Shouxi xizhuan ripe puerh brick 250g
2017 Fulu Shouxi xizhuan puerh černý cihla 250g
Surovina: Yunnan arbor big leaf tea
Sklizeň: 2017
Lisování: 2018, dozrávání v lisu
Oblast, zahrada: Yunnan, Shouxi - Xizhuan
2017, tmavý puer velmi vysoké kvality lisovaný do tvaru cihly. Tmavě rudohnědý až hnědý nálev zemité chuti typické pro tento Puerh s neobvykle silným oříškovým nádechem. Cihla je vyráběná ručně z čajových listů, sbíraných na mlžných chladných stráních v horách. Při výrobě jsou dodrženy původní postupy výroby tohoto nápoje. Nálev čistý, jiskrnný, hutný. Chuť je silná, jasná s dlouhým dozvukem medu. Na špičce jazyka půsoví velmi sladce a jemně. Ideální na relaxaci u čajového obřadu nebo v houpacím křesle. Vhodný k pití ihned. Archivní záležitost.
Obsah: 250g
Původ: Čína
Specifikace čajové cihly:
Extrémně vysoká čistota, pevnost, tmavě červená až hnědá a jasná barva nálevu, jemná chuť, plná a velmi sladká chuť, hladký čaj. Výrazně oříškový.
Pchu-er,pchu-er čcha, též puerh, jsou označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Yunnan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace (kvašení) čaje.
Vlastnosti:
- tmavý Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu, lehce připomínající barvu černé kávy, ovšem u nižších a šizených tříd je okamžitě tmavá.
- Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
- Vůně kvalitního tmavého pchu-eru je velmi specifická, nasládlá, kdežto u nekvalitních sort, kde se níže uvedený proces wo-dui zanedbává a zkracuje, bývá hrubá a zemitá.
- Světlý pchu-er bývá v prvních letech štiplavý, vegetální, agresivní, a časem se uhlazuje, tmavý pchu-er vznikl jako náhražka dlouho zrajících světlých, původních, Mao ce-tungovou kulturní revolucí zničených čajů.
Typy sklizní
- Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
- Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů
- Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.
Příprava
Pchu-er je jeden z nejrozmanitějších typů čaje. Připravuje se různými způsoby.
- Jednonálevový pchu-er:
Na půl litru horké vody (90 °C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se cca. 10 minut. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování. - Vařený pchu-er:
Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s vysokým obsahem kofeinu. - Všechny tyto druhy příprav jsou určené jen pro nejstandardnější pchu-ery, a to pouze šu (tmavý). Každý lepší pchu-er se hodí na přípravu gong fu cha(malé množství vody 100-200 ml, velice krátké zálevy, 100 C, velké množství čaje)
Zdroj: Wikipedia.org